Sök
  • Mårten Westlund

Krönika – Gör tvärniten till en utvecklingsmöjlighetRubriken är provocerande, jag vet. Men det kommer en vardag igen, förr än vi anar. Men den vardagen kommer inte se ut som den gamla. Resande och semestrande blir annorlunda. För att vara förberedda kan vi som företagare och destinationsutvecklare ägna den kommande tiden åt utveckling. Denna krönika handlar om det.


Vi människor är känslostyrda och väljer att resa till de platser som vi upplever är trygga. Det innebär att vi med stor sannolikhet får uppleva en kraftigt ökad andel #svemester, alltså svenskar som semestrar i Sverige.

Sverige är ett land som av många upplevs som tryggt och ordnat och dessutom inte så tättbefolkat. Det torde innebära att vi även kan locka turister från närliggande länder. Det vi sannolikt inte kommer se, är de långväga internationella turisterna.

Detta får följder för oss alla, men för att inte deppa ihop behöver vi se vad vi kan göra nu. Därför har vi satt samman en lista med smarta idéer och tips på vad man kan göra för att ha bästa möjliga förutsättningar när besöksströmmarna väl återkommer. Här följer del 1 av listan. Del 2 kommer om några dagar.


Vänd upp och ner på din affär

När allting vänds upp och ner finns möjligheter att förändra, att förädla och förfina. Många av historiens största innovationer och nya företag har startats i en tid när stora förändringar skedde. Vi är av allt att döma i en sådan brytpunkt just nu. Vårt beteende förändras och vi agerar på ett nytt sätt. Vad kan man då göra?


Titta på hur din affär ser ut idag.

♦ Vad erbjuder du och på vilka aktiviteter tjänar du mest pengar? Ofta har vi dålig koll på exakt vilka delar som är mest lönsamma och arbetar på som vi alltid gjort. ♦ Kan du paketera om din produkt? ♦ Kan du utöka med någon ny del, finns det en närliggande produkt eller tjänst du kan utveckla? ♦ Finns det möjlighet att skapa ett paket tillsammans med någon annan på din plats? Genom att samarbeta kan ni tillsammans få ett mer attraktivt erbjudande.

När du går igenom din affär och vet var du tjänar dina pengar kan du se att det finns vissa saker som inte är lönsamma. Hitta då någon som är specialist på just det så du kan fokusera på det du är bäst på.

Enas om gemensamma koncept

Jag pratade med några krögare häromdagen. De kämpar med att deras destination får allt färre kvällsgäster. Daggästerna är många men de stannar inte kvar över kvällen och natten.

De planerar nu för en liten vinprovningsfestival. Och här handlar det inte om att skapa nya stora arenor utan bara att 3–4 restauranger går samman. Var och en fokuserar på ett specifikt lands viner och marknadsför sig under en gemensam paroll. Allt genomförs på den egna restaurangen med befintlig personal. Ett ekonomiskt och effektivt sätt att skapa starkare reseanledningar genom att enas under ett enkelt koncept.


Bildar tillsammans en stark reseanledning

I Borås har man arbetat intensivt med att skapa kunskap om stadens levande konstscen. Här finns stora evenemang som Street art-festivalen No Limit , men också mindre evenemang som inte kostar skjortan att arrangera.

Under konceptet – Staden som galleri och eventet – Staden som Galleri-Galej har destinationsbolaget, en rad olika gallerier och konstscener i staden enats om särskilda tider när alla håller öppet och har Vernissage. Man marknadsför sig via destinationens resp. Verksamheternas egna kanaler.

Om gallerier var för sig inte lyckas locka långväga besökare bildar de tillsammans en stark reseanledning, som lockar besökare och ger dem anledning till att boka en hotellnatt och också utnyttja stadens restaurangliv.


Kan du och andra näringsidkare på din plats skapa något liknande?

♦ Brainstorma fram tre olika koncept som du skulle kunna samarbeta med andra under. ♦ Gå igenom vad som skulle krävas för att realisera konceptet. ♦ Gör en lista med potentiella partners. ♦ Börja planera. Gör planen verklig. Sätt datum och fördela ansvar. Nu är ni igång.

Ofta kan evenemang kännas stora och kostsamma, men genom att utnyttja befintliga arenor och dela på en mindre marknadsföringskostnad blir samarbeten ofta effektiva och känns genomförbara.


Storytelling skapar intresse och förväntan

I ett samtal med designgurun Erik Nissen Johansen berättade han hur man kan tänka på sin plats som ett manus till en pjäs eller en bok. Om man vet vilken historia man vill berätta så blir livet mycket enklare. Då blir det lätt att välja ton i sina texter, lätt att välja bilder, lätt att paketera sina erbjudanden och särskilja dem från andra.

I Vadstena bygger hela destinationens aura på den kristna tron och arvet av heliga Birgitta. Istället för att försöka vara ”allt för alla” vågar man här vara tydlig med att man är allra bäst för de som har en tro eller fascination för kristendomen och heliga Birgitta. Den upplevelsen känns från det man kommer till staden tills man lämnar.

Många hotell är oerhört duktiga på att utnyttja sprängkraften i byggnadens och platsens verkliga eller påhittade historia. Ett lysande exempel på detta är Strandflickornas i Lysekil, ett litet intimt hotell som lever ut platsens historia i all kommunikation, bemötande, personalens klädsel och inredning. Ett annat är Hotell Pigalle i Göteborg, ett lite större hotell som arbetar på samma sätt men lever under devisen ”Not like home”, och det är bara att hålla med, Pigalle är mycket, intensivt och alldeles förtrollande, faktiskt inte alls som hemma.

Du kan också använda dig av storytelling.

♦ Vad är kärnan i din story? ♦ Vem är du bäst för? ♦ Vilka upplevelser vill du skapa? ♦ Vad för tonalitet och bildmaner väljer du? ♦ Hur skulle din verksamhet se ut om du realiserade din story? ♦ Sätt igång. Börja med en del som känns genomförbar. Allt måste inte göras med en gång. Testa att marknadsföra din idé. Vad får du för reaktioner?

Bild och film trumfar alltid text. Visa vad du är och vad man kan uppleva hos dig. Fokusera på de dagliga upplevelserna – ögonblick som sker i din verksamhet. Kocken som planerar morgondagens meny, renoveringen av den nya uteplatsen, vyn över gårdsplanen när första gästen för dagen kommer. De dagliga ögonblicken duger.

Bilder, texter, digitala lösningar och språk

Bilder talar direkt till hjärtat och påverkar våra beslut mer effektivt än texter. Nöj dig inte med dåliga bilder, halvtaffliga texter och bara svenska.

♦ Välj riktigt bra bilder som skapar känslor och förväntan. ♦ Gå igenom texterna i alla dina marknadsföringskanaler. Ge dem ett lyft och tänk nytt. ♦ Ta hjälp av en översättare som kan översätta dina texter till t.ex tyska och engelska. ♦ Uppdatera din hemsida. Många hemsidor är fortfarande inte mobilanpassade vilket är en hygienfaktor idag. Det är både enkelt och inte särskilt dyrt att ta fram en enkel ny hemsida. ♦ Digitalisera din bokning. Då kan du få betalt redan idag och spara massor med tid.

Genom att vi alla delar med oss av erfarenheter och idéer kan vi tillsammans skapa svenskarnas drömsemestrar. Hör gärna av dig med fler smarta tips på hur vi kan vara startklara och redo när besökarna återvänder. Vi hörs!


  • Text: Mårten Westlund

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla